clanek-obrazek

Slovenský týden

Roční kulinářské hodování v Domově pro seniory

Jeden týden v měsíci po celý rok zasvětíme gastronomii různých zemí. Kromě jídla, typického pro danou oblast, které bude vonět po celém Domově, se danému tématu budou věnovat také aktivity, kde si každý může osvěžit vědomosti o rozličných oblastech, ale také se dozvědět mnoho nových zajímavostí. I výzdoba Domova bude laděna stejným tématem.

Výlet na Slovensko

Výlet na Slovensko – to byl název našeho prvního týdenního kulinářského dobrodružství, probíhajícího od 20. do 25. 5. 2013.

Součástí slovenského týdne, který proběhl v našem Domově pro seniory, byla také Kavárnička se speciálním slovenským hostem. Opravdu do poslední chvíle byl tento host utajen. O to větší radostí pro klienty bylo, když byl host odhalen. Na tuto speciální kavárničku přijala pozvání naše zaměstnankyně Silvia Pomšárová, která pracuje na postu ošetřovatelky už sedmým rokem a je nejen u klientů, ale i zaměstnanců pro svoji veselou povahu velice oblíbená. Společně s ní nás navštívili její syn Matěj, dcera Maruška a dvě malé vnučky. Toto setkání bylo velice příjemné nejen pro naše zúčastněné obyvatele, ale i zaměstnance, kteří se na tomto setkání podíleli. Paní Sylvia si připravila velice zajímavé povídání o jejím rodném slovenském kraji, kde se narodila, vyrůstala, studovala a také provdala. Paní Sylvia nepřišla s prázdnou, velkým překvapením pro obyvatele byla slovenská pochutina brinzové halušky se slaninou, které voněly celým Domovem a chutnaly opravdu výtečně. Jako poděkování za milou návštěvu a zároveň jakou sladkou tečku na závěr měli naši obyvatelé připravený moučník v podobě rebarborového koláče s tvarohem a pudinkem, který v dopoledních hodinách sami připravili. Tímto děkujeme celé rodině a přejeme všem hodně zdraví a životní pohody.

Jednou z aktivit slovenského týdne byl slovenský trénink paměti. Na úvod jsme zavzpomínali na slova slovenské hymny. Potom jsme zkoušeli, jak si kdo pamatuje slovenská slova došlo  na  dny v týdnu, měsíce, části dne, povolání, zvířata i přírodu. Senioři byli   překvapeni,  kolik  se toho ze slovenského jazyka zapomene, když se nepoužívá jako v minulých letech. Nakonec jsme ale dali všechna slovíčka dohromady. Následoval ještě malý slovenský kvíz, kde se objevily otázky typu: kdo je slovenský prezident,    řeky  a  pohoří Slovenska, známí slovenští lidé, vlajka a erb apod. Šikovní senioři si společně  vzpomněli na všechno. Slovenský trénink paměti se nám všem líbil, protože jsme si mohli oživit, co jsme dříve věděli.

Slovenská kuchyně se relativně podobá naší české kuchyni. Mezi nejznámější jídla patří brynzové halušky,  lokše,  živánska anebo sýry jako parenica, korbáčik, oštiepok či brynza.   Po dobrém obědě  Slováci  rádi popijí  žinčicu, pivo, borovičku či slivovičku. Naši kuchaři si vybrali znamenité týdenní menu, které nám moc chutnalo. Nejvíce    nám     zachutnali liptovské brynzové pirohy a není se čemu divit, vždyť brynza patří do slovenského gastronomického dědictví. A protože sýr tvoří základ mnoha slovenských jídel, nesměla  chybět ochutnávka tradičních ovčích sýrů.

DSCN2214 DSCN2221 DSCN2218 DSCN2178 DSCN2184 DSCN2182 DSCN2181


    Kontakt

    Sociální služby Lanškroun
    Janáčkova 1003
    563 01 Lanškroun

    IČO: 75081849
    DIČ: CZ75081849
    Číslo účtu: 198999998/0600